English English Polski Deutsch Austria Italy Facebook

David Klar přestupuje do Octavia Cupu ...

David Klar přestupuje do Octavia Cupu ...

14.03.2017 11:38

David Klar z Frýdku-Místku má za sebou bohatou motokárovou historii, v České republice se držel mezi elitou, ale bojoval také mezi evropskou konkurencí a nakoukl rovněž do světového šampionátu. Dá se říci, že maturita ukončila jednu etapu a načala druhou, po školních povinnostech vstupuje 20letý jezdec do pohárového závodění. Ve Škoda Octavia Cupu se stane týmovým kolegou Michaela Vorby v týmu Action Racing Mania.

 

Davide, ve tvém případě se jedná o vstup do pohárového závodění přímo z motokár, jaký to je přechod?

Určitě se velice těším, mám za sebou jedno testování, které proběhlo v říjnu. Já jsem do auta usedal s tím, že jsem neměl žádné zkušenosti a nevěděl jsem, co od toho čekat. Příjemně mě překvapilo, jak to fungovalo. Přechod jsem čekal mnohem náročnější. Protože přeci jen motokáry jsou lehké a reagují naprosto přesně, zatímco cestovní vozy mají nějakou hmotnost, což vlastnosti podstatně ovlivní. Ale prožil jsem skvělé svezení a už se nemůžu dočkat.

Sám ale nevím, co mám od sezony 2017 čekat. Všichni hovoří o tom, že premiérový rok je o seznamování, ale já bych to tak úplně brát nechtěl, přeci jen zůstávám ambiciózní. Nechci jezdit celý rok poslední, to by mě nebavilo. Uvidíme, jsou tam ostřílení jezdci, takže to bude náročné, nicméně snad to nějak zvládnu. Věřím, že mi obrovsky pomůže už jen samotná podpora týmového kolegy Michaela Vorby, protože je to velezkušený jezdec, kterého plně respektuji a velice si ho vážím.

Jak se na další krok ve tvé kariéře vůbec připravuješ?

Zatím jedinou zkušenost mám ze zmiňovaného testu v Mostě, a protože z motokár žádnou trať neznám, snažil jsem se alespoň co nejvíce studovat onboard záběry ostatních jezdců. Základní představu o mosteckém autodromu jsem získal ze simulátorů, takže jsem alespoň věděl, kudy vede ideální stopa. Během samotného testování ale zrovna pršelo, tím pádem moje seznamování neproběhlo zrovna ideálně, ale voda mi v motokárách nikdy nevadila. Párkrát jsem octávku poslal mimo trať, ale jinak dobrý (smích).

Jak vlastně došlo ke spolupráci s týmem Action Racing Mania?

Z motokár u nás není prakticky kam dále postupovat v monopostech, a nebo je to složitější cesta s ne zcela specifikovanou budoucností. V tomto ohledu nám přišlo ideální zkusit cestovní vozy. Vlastně i z toho důvodu, že můj táta kdysi jezdil rallye a má kontakty. Zároveň máme dobrý vztah s Martinem Kleinem, který nás vzal na závody GTček na Slovakiaringu a mě to úplně pohltilo. Ve výsledku se zrodil prvotní nápad u táty a Martin Klein nás seznámil s Michaelem Vorbou. Tak se to celé upeklo.

Škoda Octavia Cup se začíná rozjíždět a co si člověk tak všimne a zajímá se, tak musí tušit, že tato sezona by mohla opravdu stát za to. Bavil jsem se také s Petrem Fulínem, se kterým jsem dlouho závodil, ten mi také dal užitečné rady. Nemůžu se dočkat.

 

Se svolením převzato od www.octaviacup.cz



 


icon J.H. / V.Ondráček icon 15.3.2017, 0:26 icon 981x icon 0x

Galerie k článku (1)


Komentáře (0)

Zatím žádný komentář. Buďte první.

Pro komentování se prosím přihlašte.


Čtěte také...

Čech vyhrál na českém podvozku MS Kart ...

Čech vyhrál na českém podvozku MS Kart ...

O minulém víkendu (12. - 14.4.2024) se odjel v belgickém Genku první závod čtyřdílného seriálu Rotax Max Challenge Euro Trophy 2024....

icon Vráťa Ondráček icon 15.4.2024, 15:54 icon 151x icon 0x

ROTAX SLAVÍ 25 LET EXISTENCE RMC GRAND FINALS ...

ROTAX SLAVÍ 25 LET EXISTENCE RMC GRAND FINALS ...

BRP-ROTAX SLAVÍ 25 LET EXISTENCE RMC GRAND FINALS ...   Společnost BRP-Rotax oslaví čtvrtstoletí od zahájení velkého finále Rotax MAX v...

icon Rotax / M.Šimáková icon 14.4.2024, 13:19 icon 151x icon 0x

WSK OPEN SERIES 2024 - Franciacorta ...

WSK OPEN SERIES 2024 - Franciacorta ...

Prvním závodem odstartoval o minulém víkendu (5. - 7.4.2024) další mezinárodní seriál - WSK Open Series 2024. Jde o...

icon Vráťa Ondráček icon 10.4.2024, 21:53 icon 158x icon 0x