English English Polski Deutsch Austria Italy Facebook

Evropský šampionát v italském Lonátu ...

Evropský šampionát v italském Lonátu ...

O minulém víkendu se v italském Lonátu rozhodlo o prvních evropských titulech pro motokárový sport. O šampionech se rozhodovalo ve dvou kategoriích, a to v kategorii KZ a kategorii KZ2, tedy v tak zvaných "řadičkách". Nový promotér těchto CIK-FIA šampionátu, organizace RGMMC Group, neměl v Lonátu lehký úkol. Přesto organizace probíhala na velmi vysoké úrovni a to zřejmě tento nový organizátor nevyužil ještě všechny své možnosti. Na motokárové dráze  South Garda v Lonátu byly o víkendu velmi vysoké teploty, které určitě udělaly vrásky nejednomu soutěžícímu týmu. Ten nejdůležitější problém, vyplývající z vysokých letních teplot, souvisel s pneumatikami LeCont, které byly předepsané pro obě kategorie. Některým závodním týmům pneumatiky LeCont v těchto podmínkách "sedly" perfektně, ale některé týmy prostě nemohly najít ideální nastavení svých podvozků. Týmy pracující s podvozky například Praga, BirelART, Formule K a CRG, našly během víkendu své nastavení a neměly údajně žádný problém. Na druhé straně týmy používající podvozky Tony Kart, Kosmic, Sodi a DR, tak těm se ideální nastavení hledalo velmi těžko. Řekl bych, že tento problém zásadně ovlivnil také průběh závodu v Lonátu. Ale jak se v těchto případech říká, podmínky byly pro všechny stejné. Z průběhu závodu vyplynula velmi silná soutěživost o tituly nejen mezi jezdci, ale hlavně také mezi továrními týmy výrobců podvozků. Ani jeden vítěz finále v obou kategoriích nezískal titul evropského šampiona. V kategorii KZ se stal vítězem závodu Fabian Federer (CRG), ale titul mistra Evropy 2018 získal  Jorrit Pex (CRG). Takže vítězně z toho vyšla v této kategorii vždy značka CRG a motor TM. V kategorii KZ2 vyhrál v Lonátu jezdec Emilien Denner na podvozku nesoucí legendární název Kali Kart (CRG) a s motorem TM. Titul mistra Evropy 2018 ovšem získal jezdec Adrien Renaudin na podvozku Sodi s motorem TM, který jinak v Lonátu dojel až na 9.místě !!! Český motokárový sport měl na startu pouze jediného zástupce, kterým byl Patrik Hájek - Kosmic / Vortex v  "královské" kategorii KZ. Patrik po celý víkend podával skutečně maximální výkon a z daných situací "vyždímal" maximum co se dalo. Ale tentokrát opravdu značky Tony Kart a Kosmic na konkurenci nestačily. Uvidíme jaká bude situace na světovém šampionátu KZ a KZ2 v belgickém Genku, který se tam pojede na začátku září, takže s největší pravděpodobností za úplně jiných podmínek.

Z výsledků vidíme, že v tomto šampionátu tentokrát opravdu exelovala motorová značka TM, která vyhrála prakticky vše co se dalo.

Fotografie ze závodu v galerii  FotoSport.cz 


Kategorie KZ

Po celý víkend patřili mezi nejrychlejší hlavně Celenta Francesco - Praga / TM a Kremers Marijn - BirelART / TM. Ve finále ale vše dopadlo úplně jinak. Po startu ve finále se jasně ujal vedení Celenta a vypadalo to v prvních kolech, že mu nikdo nebude stačit. Ovšem po pár kolech se k němu začal dotahovat Paolo De Conto - CRG a v 8. kole "sporným" způsobem De Conto vedoucího Celentu předjel. V 18. kole dokonce Celenta odstoupil ze závodu z 2. místa a vítězně projel cílem De Conto. Dle pořadí projetí cílem také probíhalo vyhlašování výsledků a v tento moment se ze získání mistrovského titulu radoval De Conto. Ovšem po vyhlašování  sportovní komisaři De Conta penalizovali 10ti sekundami za "sporné" předjetí Celenty, takže De Conto spadnul až na 11. místo a tím přišel i o titul. Celé pořadí se posouvalo a vítězem v Lonátu se stal Fabian Federer jedoucí na CRG. Náš Patrik Hájek startoval ve finále z 13. místa a cílem projel na 11. místě. Po penalizaci De Conta postoupil na 10. místo. Patrik Hájek, jako loňský Vicemistr Evropy, s tímto výsledkem určitě není spokojený, ale dle jeho vyjádření se již teď soustřeďuje na světový šampionát.

Konečné výsledky finále

1. Federer Fabian - CRG / TM

2. Kremers Marijn - BirelART / TM

3. Hanley Benjamin - Croc promotions / TM ( v úpravě Machcač Motors )

10. Hájek Patrik - Kosmic / Vortex

 

Konečné pořadí Mistrovství Evropy 2018

1. Pex Jorrit - CRG / TM - 50 bodů - Mistr Evropy 2018

2. Iglesias Jéremy - Formula K / TM - 39 bodů 

3. Federer Fabian - CRG / TM - 37 bodů

10. Hájek Patrik - Kosmic / Vortex - 19 bodů


Kategorie KZ2

I tato kategorie měla od samého začátku závodu své dva hlavní favority na vítězství. Prvním byl Emilien Denner jedoucí na podvozku, který nese historický název  Kali Kart (CRG). Druhým byl jezdec Palomba Giuseppe jedoucí na tak trochu zapomenuté značce podvozku Intrepid. Tito dva jezdci také obsadili ve finále první dvě místa. Evropský titul v KZ2 ovšem získal francouzský jezdec Renaudin Adrien na Sodi, který v Lonátu dojel až na 9. místě, ale zato ve Francii v prvním závodě vyhrál vše co se dalo.

Konečné výsledky finále

1. Denner Emilien - Kali Kart / TM

2. Palomba Giuseppe - Intrepid / TM

3. Longhi Riccardo - BirelART / TM

 

Konečné pořadí Mistrovství Evropy 2018

1. Renaudin Adrien - Sodi / TM - 46 bodů

2. Pollini Giacomo - Formula K / TM - 37 bodů

3. Denner Emilien - Kali Kart / TM - 35 bodů


Academy Trophy 2018 

Academy Trophy jela v Lonátu svůj druhý závod. V tomto juniorském seriálu, který vypisuje CIK - FIA, jsme i letos měli svého zástupce, kterým byl Jiří Bečička ml.. Jirka za vydatné podpory svého otce sbírá své motokárové zkušenosti převážně na zahraničních závodech. Proto byl určitě vhodným kandidátem za Českou republiku na účast v mezinárodním seriálu Academy Trophy. Dle vyjádření Jiřího Bečičky st. je to pro ně nový druh závodění a sbírají další nové zkušenosti. Obrovsky vyrovnané startovní pole klade veliký důraz na jezdecké umění a hlavně na umění závodit při velikém počtu jezdců na trati. V tom právě Jiří Bečička st. vidí ještě rezervy u svého syna. Technika Exprit / Vortex je opravdu kvalitně připravená a stále pod kontrolou organizátora. Zajímavostí je, že jedním ze zástupců výrobce v tomto seriálu je bývalá úspěšná česká motokáristka Tereza Gromanová. Pro Jirku Bečičku byl otcem v Lonátu stanovený jasný cíl - bojovat o účast ve finále, což se v prvním závodě ve Francii nepovedlo. Jirka od pátku v Lonátu zajížděl časy, které napovídaly, že by mohl být cíl reálný. Ovšem hned odstoupení v první bodovací jízdě přineslo veliké zklamání. Jirka ale ve dvou dalších jízdách podal pěkný výkon, hlavně ve třetí poslední (10. místo). Nakonec do finále postoupil jako třicátý. Ve finále Jirka zajel skvělým způsobem a podal opravdu hodnotný výkon, když z 30. místa postoupil až na 20. místo v cíli. Pohled na závodní jízdu ve finále byl radostný pro celý rodinný tým Bečičků.  Jirka určitě příjemně překvapil a i svému otci ukázal svůj možný závodnický potenciál. 

 

Konečné výsledky finále Academy Trophy

1. Albanese Federico - Itálie

2. De Figueiredo Guilherme - Brazílie

3. Zanfari Suleiman - Maroko

20. Bečička Jiří - Česká republika 



 


icon Vráťa Ondráček icon 17.7.2018, 23:56 icon 767x icon 0x

Galerie k článku (10)


Komentáře (0)

Zatím žádný komentář. Buďte první.

Pro komentování se prosím přihlašte.


Čtěte také...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Pořadí týmů po 1. závodu FIA ME ...

Po prvním závodu FIA ME motokárových kategorií OK a OK JUnior, který se jel ve španělské Valencii, se také můžeme podívat na...

icon FIA / V.Ondráček icon 28.3.2024, 5:07 icon 65x icon 0x

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

Výsledky 1.závodu FIA ME OK a OK Junior - Valencii

První závod evropského šampionátu kategorií OK a OK Junior, se odjel o minulém víkendu (22.-24.3.2024) ve španělské Valencii....

icon Vráťa Ondráček icon 26.3.2024, 5:55 icon 126x icon 0x

Rozhovor s Adamem Koutem ...

Rozhovor s Adamem Koutem  ...

Kariéra bývalého motokáristy Adama Kouta pokračuje ... Dnes nám na pár otázek před sezónou bude odpovídat jezdec, který...

icon V.Rožánek / V.O. icon 23.3.2024, 18:54 icon 145x icon 0x